Dosyć ciekawa w smaku potrawa, zapewne dzięki dodatkowi jesiennego piwa - boka.
Dodatkiem jest wegetariański wędzony boczek ale ja dałam jakiś inny wege produkt i posypałam wędzoną papryką.
Składniki:
- 50 g masła
- 1/2 selera pokrojonego w 1cm kostkę
- 1 duzy por, pokrojony w plasterki
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- kg ziemniaków pokrojonych w większe kawałki
- butelka herfstbock albo Koźlak jesienny
- 1 kostka bulionowa
- jakieś vege kawałki, boczek lub dla mięsożerców prawdziwy wędzony
W dużym żeliwnym garnku rozgrzać masło, wrzucić seler, por i groszek, podsmazyc 2 min po czym dodać ziemniaki. Wlać piwo, dodać bulion i wlać wodę tak żeby wszystko pokrywało. Gotować na małym ogniu 20 min. sprawdzić czy miękkie. Boczek, vege lub nie, podsmazyc na patelni.
Gulasz rozłożyć na talerze, posypać boczkiem i pietruszką.
Dodatkiem jest wegetariański wędzony boczek ale ja dałam jakiś inny wege produkt i posypałam wędzoną papryką.
Składniki:
- 50 g masła
- 1/2 selera pokrojonego w 1cm kostkę
- 1 duzy por, pokrojony w plasterki
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- kg ziemniaków pokrojonych w większe kawałki
- butelka herfstbock albo Koźlak jesienny
- 1 kostka bulionowa
- jakieś vege kawałki, boczek lub dla mięsożerców prawdziwy wędzony
W dużym żeliwnym garnku rozgrzać masło, wrzucić seler, por i groszek, podsmazyc 2 min po czym dodać ziemniaki. Wlać piwo, dodać bulion i wlać wodę tak żeby wszystko pokrywało. Gotować na małym ogniu 20 min. sprawdzić czy miękkie. Boczek, vege lub nie, podsmazyc na patelni.
Gulasz rozłożyć na talerze, posypać boczkiem i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz