niedziela, 20 listopada 2016

Karaibski kurczak z piekarnika z cynamonem, kakao i orzechami

Ostatnio przynajmniej raz w tygodniu jemy drób, próbuje za każdym razem nowe przepisy i tym razem padło na danie z piekarnika. Mają być udka lub inne kawałki kurczaka z kością, ale nie pierś.
Mięso ma być soczyste.

Składniki:

- 2 cebule pokrojone w większą kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki kakao
- 50 g orzechów włoskich
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 1kg udek lub innych części kurczaka
- 500 ml bulionu z kury
- 2 laski cynamonowe
- 300 g ryżu basmati
- 1 marchew pokrojona w kostke
- pietruszka do posypania dania

Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Zmiksować razem cebule, czosnek, papryczkę, rodzynki, kakao, orzechy i pomidory z puszki na gładki sos. W żaroodpornym garnku ( lub najpierw na patelni ) usmażyć kurę na brązowo. Wlać sos i bulion, po chwili dodać cynamon i wlozyc całość do piekarnika. Piec godzinę.
Ryz ugotować z marchewką. Podawać posypane zieloną pietruszką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz