niedziela, 8 stycznia 2017

Brukselka do obiadu

Zdrowego i pozytywnego roku! Udanych eksperymentów w kuchni i odkrywania nowych smaków!

Tak powszechnie nielubiana brukselka zapoczątkuje nowy rok. Może ktoś kto nie lubi,właśnie sie odważy, po czym stwierdzi ze jednak ciekawa ta mala kapustka.  Warzywo zimowe, wiec jak najbardziej teraz wszędzie dostępne. Przepis b. prosty, nie jako dnie główne ale jako jarzynka do obiadu. Chyba ze robimy obiad składający sie z wielu jarzynowych potraw to jak najbardziej.
Zdecydujcie  wcześniej czy chcecie kapustkę z kasztanami czy orzechami, a może mix?

Potrzebujemy:

- 600 g brukselki
- 200 g ugotowanych kasztanów lub 100 g nerkowców
- 12 listków szałwii
- łyżka masła
 - sól

Oczyśćmy brukselkę z brzydkich listków, opłuczmy i zalejmy mala ilością wrzątku z sola i ociupina cukru. Ugotować al dente ok 7 min. Przelać zimna woda, dobrze odcedzić.
Na głębokiej patelni, rozpuścić masło, podsmażyć listki szałwii i dodać brukselkę + kasztany/orzechy
Przemieszać, podgrzać, podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz