Dla wielbicieli buraków. W każdej postaci, a tym razem w wersji curry. Przepis pochodzi z kwartalnika Veggie, który zawsze będąc w Polsce nabywam.
Dzień wcześniej zrobiłam po raz 1wszy falafele, pieczone w piekarniku z tego przepisu: Falafel
Polecam, są przepyszne. jednego dnia zjedliśmy je w chlebkach pita drugiego towarzyszyły temu curry.
Składniki:
- 300 g buraków pokrojonych w kostkę
- 200 g ziemniaków j.w
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- mala posiekana cebula
- 1 puszka mleka kokosowego - ja dałam mniej
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 plaska łyżka curry indyjskiego
- garść lisci curry świeżych lub suszonych
- 150 ml wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wszystkie składniki wlozyc do garnka z grubym dnem. Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić sola i dodać ocet jabłkowy.
Dzień wcześniej zrobiłam po raz 1wszy falafele, pieczone w piekarniku z tego przepisu: Falafel
Polecam, są przepyszne. jednego dnia zjedliśmy je w chlebkach pita drugiego towarzyszyły temu curry.
Składniki:
- 300 g buraków pokrojonych w kostkę
- 200 g ziemniaków j.w
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- mala posiekana cebula
- 1 puszka mleka kokosowego - ja dałam mniej
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 plaska łyżka curry indyjskiego
- garść lisci curry świeżych lub suszonych
- 150 ml wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wszystkie składniki wlozyc do garnka z grubym dnem. Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić sola i dodać ocet jabłkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz