sobota, 7 stycznia 2012

Fasola z feta i szczawiem

Niezbyt na czasie przepis, bo skad wziac w styczniu szczaw? To druga pozycja z otrzymanej ksiazki, wzialam ten przepis bo mialam jeszcze troche fasoli w sloiku która musialam zuzyc. Jest to salatka ale mozna zjesc jako obiad bo jest sycaca, wiadomo fasola.
Do tego przepisu potrzebna jest duza fasola jas, tu nazywanej maslana. Zamiast szczawiu dalam szpinak co autor tez zreszta sugerowal. W przepisie byla przyprawa której nie znam, mianowicie sumak. Z tego co wyczytalam jest to krzew którego liscie i lodygi uzywa sie sie w garbiarniach za to owoce sa przyprawa, kwasna.
Zamiast, mozna wiec dac soku z cytryny. Nie bede latac przeciez za jakims sumakiem :)
Zreszta tego soku w tej salatce jest sporo, bo jesli uzywa sie szpinaku zamiast szczawiu to trzeba mu tez nadac kwasnosc.
Bylam zaskoczona jak wszystko razem smakowalo. Musze kiedys spróbowac orginalnie ze szczawiem, ale ze szpinakiem niczego mi smakowo nie brakowalo.

Podaje proporcje jak w ksiazce dla 4 osób. Ja mialam resztke fasoli wiec nie bylo tego wszystkiego za duzo, pozmniejszalam dlatego ilosci.

- 450 g fasoli - mozna suszonej która trzeba namoczyc i ugotowac a można i ze sloika. Jak tam komu...
- 60 g masla- hmm. chyba nigdy nie trzymam sie ilosci tluszczu w przepisach, wystarczy ze do ciast waze
- 4 lyzki oliwy
- 8 zielonych cebulek pokrojonych w plasteki lub wzdluz
- 1 zabek czosnku, drobno pokrojony
- 2 czerwone papryczki w kóleczka pokrojonych
- 200 g szczawiu lub szpinaku drobno pokrojonych/poszatkowanych??
( czy szpinak sie kroi czy szatkuje /bo ja bym opcjowala za szatkowaniem/i czy tylko kapuste sie szatkuje i dlaczego?- kto och kto wie i ''mie'' oswieci???)
- 1 łyżka soku z cytryna
- 150 g fety w kawalkach
- 2 łyżeczki sumaka - ha, ciekawe czy ktos ma na stanie
- garść koperku lub trybuli

Jak juz sie ma ta fasole, ugotowana/odcedzona to smazy sie ja partiami na patelni na oliwie wymieszanej z maslem. Smazy sie krótko po 1/2 minuty zeby sie lekko zbrązowily z kazdej strony. Przekladac do miski. Do ostatniej partii fasoli dodac szczaw/szpinak, czosnek, chili, cebulke i minute razem to wszystko przesmazyc ( nie zapomniec o soku z cytryny ).
Dodac do reszty fasoli w misce. Posolic, polac oliwa. Odczekac jak ostygnie
( mozna jesc lekko cieple jak i na zimno). Posypac ziolami, pokruszona feta, sumakiem, cytryna i ewentualnie jeszcze swiezym szczawiem.
Smacznego.
Efekt smakowy zaskakujacy. Proste a dobre i takie wlasnie lubie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz