Zrobilam ta salatke na obiad. Troche jednak za malo wiec po dwóch godzinach bylam juz glodna. Stwierdzam zatem ze nadaje sie bardziej na lunch. Nie mialam tez fasolki wiec dalam groszek. Mysle ze oryginalnie z szparagowka byla by lepsza. Przepis z ''Kuchni".
Skladniki:
- 1 kg miazszu dyni pokrojonego w kostke
- 1 puszka (400g) cieciorki
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 główka radichio
Sos:
- ząbek czosnku- zmiażdżony
- 2 lyzki czerwonego octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy - ja dalam mniej bo inaczej to strasznie tluste
- 1 suszona papryczka chili
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ukladamy kawalki dyni na blasze, smarujemy oliwa posypujemy sola i pieprzem. Pieczemy 30-40 min tak by dynia sie upiekla ale pozostala jedrna. Lekko studzimy. W rondelku podgrzewamy skladniki na sos, wrzucamy odcedzona z zalewy. cieciorke. dusimy 2 min. Fasolke blanszujemy. Liscie radichio rwiemy na male kawalki. Mieszamy je z dynia, fasolka i cieciorka w sosie.
Skladniki:
- 1 kg miazszu dyni pokrojonego w kostke
- 1 puszka (400g) cieciorki
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 główka radichio
Sos:
- ząbek czosnku- zmiażdżony
- 2 lyzki czerwonego octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy - ja dalam mniej bo inaczej to strasznie tluste
- 1 suszona papryczka chili
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ukladamy kawalki dyni na blasze, smarujemy oliwa posypujemy sola i pieprzem. Pieczemy 30-40 min tak by dynia sie upiekla ale pozostala jedrna. Lekko studzimy. W rondelku podgrzewamy skladniki na sos, wrzucamy odcedzona z zalewy. cieciorke. dusimy 2 min. Fasolke blanszujemy. Liscie radichio rwiemy na male kawalki. Mieszamy je z dynia, fasolka i cieciorka w sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz