W przepisie kuskus ale ja zamiast kuskusu zrobilam kasze jaglana. Wielkość ziarenek niemal taka sama a kasza jednak zdrowsza i mialam na nia straszna ochote.
Przepis ma długą liste składników ale prosze sie nie zrażać bo efekt pyszny, jesli ktos lubi veganskie dania.
Bo ten to typowo taki. Do tego z mojej ulubionej seri: jednogarnkowy ;)
Trzeba sie postarac by wszystko mialo mniej wiecej taka sama wielkosc bo mi pasternak troche jeszcze twardawy wyszedl. Pasternak wyglada jak pietruszka ale jest troche slodkawy, pewnie mozna i go zamienic właśnie przez pietruszke gdyby byly problemy aby go dostac.
Danie jest z piekarnika wiec jak najbardziej zimowe i rozgrzewajace.
Składniki:
- 2 średnie marchewki pokrojone w 2 cm. plasterki
- 2 średnie pasternaki pokrojone tak jak marchewka
- 8 szalotek - ja mialam troche wieksze okazy wiec dalam polówki
- 2 laski cynamonu
- 4 gwiazdki anyżkowe
- 3 liście laurowe
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli
- 300 g dyni w kawalkach 2 cm
- 75 g suszonych moreli
- 200 g ciecierzycy
- 3,5 płynu spod ciecierzycy
- 170 g kuskusu lub kaszy jaglanej
- trochę szafranu
- 2,6 dl bulionu
- 20 g masła
- 25 g pasty harissa - ja nie dalam
- 25 g skórki cytryny na sposob marokanski- ja dalam troche obtartej świeżej
- świeża kolendra do posypania
Jak juz napisalam zamiast kuskusu użyłam kaszy. Nie dalam bulionu ani masla, dalam za to szafranu dla smaku i koloru.
Piekarnik rozgrzac do 190 stopni. Marchew, pasternak i szalotki dac do dużego żaroodpornego naczynia. Dodac cynamon, anyż, liście laurowe, 4 lyzki oliwy, 3/4 lyzeczki soli oraz wszystkie pozostałe zioła i dobrze wszystko przemieszac. Wlozyc do piekarnika i piec ok 15-20 min.
Dodac dynie i piec jeszcze wszystko razem 30 min. Dodac morele i ciecierzyce. Podlać plynem. ( ja sie nie trzymałam tutaj ilosci tylko tak chluslam) Wszytko jeszcze 10 min razem podpiekac.
Kasze przygotowac tak by byla gotowa równo z daniem z pieca.
Podaje jak w przepisie: Kuskus dac do naczynia z jedna łyżką oliwy, szafranem i 1/2 łyżeczki soli. Zalac goracym bulionem. Przykryc i odczekac 10 min.Dodac maslo, przykryc i trzymac w cieplym miejscu.
Kasze wyłożyć na talerze. Dodać cytryne i harisse do warzyw, przemieszac. Wyłożyć warzywa na kasze. Posypać kolendra i podawać.
i można sie rozkoszować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz