środa, 29 sierpnia 2012

Vege hamburgery

Hamburgery czyli bułka i dodatki. Tym razem nie mialam ochote na buły na obiad wiec zrobilam te burgery z ziemniakami i duszona kapusta. Kapusta byla inna niz zwykle bo z rodzynkami. Przepis pochodzi : http://www.olgasmile.com/mloda-kapusta-duszona-z-marchwia.html
W przepisie na hamburgery jest zeby je smażyć ale mysle ze równie dobrze można by je upiec. Na patelni strasznie piją olej. Ogólnie robie sie je szybko i są fajna alternatywa dla miesnych kotletów.

Skladniki:

- puszka ciecierzycy 400g
- puszka kukurydzy 150 g
- 1/2 papryki
- 3 sztuki zielonej cebulki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 lyzeczka curry
-100 g bulki tartej
- 4 lyzki oliwy


Ciecierzyce i kukurydze zmiksowac ale nie na gladko tylko zeby byly jakies kawalki. Cebulke i paprykę drobno pokroic i wmieszac w paste ciecierzycową . Doprawic curry i kminkiem, solą i pieprzem. Dodac bulki tartej i zostawic na 10 min.



Uformować 4 hamburgery. Obtoczyć w bułce i smażyć 4 min. Teraz juz można robić hamburgera lub zjesc w inny sposób.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz