środa, 25 lipca 2012

Ciasto ze szpinakiem

Bardzo proste ciasto, uzywa sie gotowego mrozonego, francuskiego. W sumie robi sie prawie samo. Smaczne i na cieplo i na zimno. Mozna wziac do pracy i na piknik.
Co do ciasta to nie wiem jakie jest w sprzedaży w Polsce ale tu sa to pakowane po 10 kwadratów

Malo teraz robie, znów zaparacowana, kombinuje zwykle cos na szybko, dlatego mnie tu teraz tak malo i tak rzadko. Dlatego teraz pare przepisów co by na zas bylo.
Pogoda byla dwa tygodnie do kitu ale teraz zrobilo sie wreszcie cieplo. Ciekawe na jak dlugo...

Skladniki:

- 8 kawałków mrożonego ciasta
- 25 g masla
- 2 cebule pokrojone w pol plasterki
- 1 cytryna
- 1 paczka mroonego szpinaku - 450 g.
- 8 dużych plastrów koziego sera
- 1jajko
- papier do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Forme do pieczenia wykladamy papierem i wykadamy 4 plastrami ciasta, moga wychodzic za brzegi. Na to kladziemy 4 plastry sera.
Cebule podsmażamy na maśle i smażymy na zloto. Odmrożony szpinak odsączamy z wody na sicie, lekko dociskając go lyzka.. Ścieramy skórkę z cytryny. Po ostudzeniu cebuli mieszamy ja za szpinakiem, otarta skorka i kurzym białkiem, doprawiamy. Wykładamy to na ciasto, przykrywamy 4 plasterkami sera i zamykamy całość pozostałym ciastem. Robimy nożem, lub widelcem ukośne paski na cieście, smarujemy żółtkiem i juz może iść do pieca. Pieczmy 40 min aż będzie rumiane. Dobre z jakąś lekka sałatką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz