środa, 25 lipca 2012

Marynowana żółta papryka

Lubie marynowana paprykę. Przeważnie kupuje gotowa ze sklepu ale ten przepis jakos mnie zachecil zeby zrobic samemu. Jestem zresztą w trakcie, na razie sie studzi.
Pieczona papryka jest ponoc zdrowsza od surowej, nie wiem czy tak faktycznie jest ale faktem jest ze jest pyszna. Z pieczonej papryki mozna zrobic np. sos dipowy ( papryka+ feta) albo sos do makaronu (mixerem po niej przeleciec). Ta marynowna bedzie dobra do grilowanego miesa lub ryby a także jako kolorowy akcent na chlebie.

Skladniki:


- 3-4 żółte papryki
- 4-5 lyzek oliwy
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 zabki czosnku w plasterkach
- 2 lyzki octu winnego
- sol i pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Paprykę umyć i osuszyć, przełożyć do naczynia, spryskać oliwa i piec aż skórka zacznie robić sie brązowa. Obrócić zeby i druga stona miala szanse na opaleniznę
Gdy gotowa wyjąć, czymś przykryć ( bedzie latwiej skórka schodzić ) dac ostygnąć. Obrać i pokroić na większe kawałki. Przełożyć do miseczki dodać resztę składników, wymieszać. Marynować pare godzin. Mozna tez przełożyć do słoika, przez tydzień może leżeć w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz