środa, 29 sierpnia 2012

Vege hamburgery

Hamburgery czyli bułka i dodatki. Tym razem nie mialam ochote na buły na obiad wiec zrobilam te burgery z ziemniakami i duszona kapusta. Kapusta byla inna niz zwykle bo z rodzynkami. Przepis pochodzi : http://www.olgasmile.com/mloda-kapusta-duszona-z-marchwia.html
W przepisie na hamburgery jest zeby je smażyć ale mysle ze równie dobrze można by je upiec. Na patelni strasznie piją olej. Ogólnie robie sie je szybko i są fajna alternatywa dla miesnych kotletów.

Skladniki:

- puszka ciecierzycy 400g
- puszka kukurydzy 150 g
- 1/2 papryki
- 3 sztuki zielonej cebulki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 lyzeczka curry
-100 g bulki tartej
- 4 lyzki oliwy


Ciecierzyce i kukurydze zmiksowac ale nie na gladko tylko zeby byly jakies kawalki. Cebulke i paprykę drobno pokroic i wmieszac w paste ciecierzycową . Doprawic curry i kminkiem, solą i pieprzem. Dodac bulki tartej i zostawic na 10 min.



Uformować 4 hamburgery. Obtoczyć w bułce i smażyć 4 min. Teraz juz można robić hamburgera lub zjesc w inny sposób.


niedziela, 26 sierpnia 2012

Placuszki z botwinki






Tu mozna teraz w sezonie kupić botwinke bez buraka. Łodyżki sa nie tylko czerwone ale i zolte i zielone. Jak juz takie cos kupie to robie przewaznie omlet  ale tym razem zaciekawil mnie przepis na placuszki. Troche go zmodifikowalam bo nie mialam wszystkich skladnikow ale wyszly przepyszne.






A o to liscie






 Skladniki:

- 600 g lisci botwiny
- 40 g orzeszkow piniowych - i tu moje zastepstwo, dalam garstke pistacji i garsc pestek dyni. Troche rozgiotlam w moździerzu na mniejsze
- 1 lyzka oliwy
- 100g ostrego sera startego na grubej tarce, w przepisie kashkaval lub pecorino u mnie jakis stary kozi i parmezan
-  1 jajo
- 40 g okruszkow chleba, ja przewaznie biore 2 kromy i do mixera wrzucam
- 1/4 lyzecka soli
- pieprz
- olej do smazenia

Poszatkowac botwinę i ugotowac w malej ilości wody. Mozna najpierw lodyzki a potem dodac liscie bo krócej potrzebuja. Ostudzic i dobrze w rekach odcisnac z wody. Piniowe orzeszki uprazyc. W misce wymieszać orzeszki z botwina, serem, jajem i chlebem. Doprawic. Uformować male placuszki, nie grubsze niz 1.5 cm. Nalac oleju na patelnie i smazyc placki po 3 minuty na strone. PYCHA.
Mozna podac sos: jogurt + czosnek + musztarda + oliwa + szczaw







Sos oberzynowy

Bardzo prosty sos do wykorzystaia na wiele sposobów. W orginale z kukurydziana polenta u mnie na kaszy jaglanej. Moze tez byc do makaronu albo z ziemniakami.

Skladniki:

- 1 duza lub 2 male oberzyny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki wina
- 200 g. kawalkow pomidorow, swiezych lub z puszki
- 1/4 lyzecki soli
- 1/4 lyzeczki cukru
- 1 lyzka oregano
- oliwa

Oberzyne kroimy w kostke. Ja najpierw jeszcze ja posolilam i oplukalam po 1/2 h bo wtedy jest mniej gorzka. W garnku rozgrzewamy olej, dosyc sporo bo w przepisie jest az 150 ml. Oberzyna wypija od razy wszystko wiec trzeba czesto mieszac. Ma sie w sumie 15 minut dusic a potem trzeba odlac ten olej. U mnie juz nie bylo  co odlewac bo wszystko wsiaklo ( dałam tez mniej oleju)  ale ja ta oberzynke siup na sito i jak tak powisiala to troche tego oleju wyciurkalo. Z powrotem do gara i dodac koncentrat, po 2 minutach dodac wino, minutke pogotowac i dodac pomidory, troche wody, sol i cukier, oregano i jescze z 5 -10 min na malym ogniu gotowac. Tera to juz mozna polewac i zajadac.



Salatka z soczewicy

Salatke ta robi moja kolezanka z pracy na kazda impreze. W koncu wzielam przepis bo jest naprawde prosta, robi sie raz dwa i jest smaczna. U mnie gościła na imieninowym stole :)

Skladniki:

- puszka soczewicy
- zielona cebulka
- pomidor
- pietruszka
- sos musztardowy

Pomidora kroimy, cebulke drobno. Wszystko razem mieszamy. Sos robimy z oliwy, mustardy i cytryny, polewamy salatke i gotowe.


Salatka ziemniaczana z fenkulem

Wychodzi na to ze teraz bedzie wpis na 1 miesiac. Nieumiejętność gospodarowania czasem plus lato  gdzie czesciej jest sie po za domem niz w ,sprawia ze w ogóle praktycznie nie siadam do komputera.
Czasem tylko jakis film wieczorowa pora.
Gotuje takze w miare letnio, lekko i z wykorzystaniem dobrodziejstw lata.
Ta salatke zjedlismy na obiad ale mozna dawkowac dowolnie. I specjalnie do niej kupilam swiezy estragon, który wlasciwie jeszcze nigdy nie używałam. A dzis dodalam troche do jajecznicy, tez dobre.

Skladniki:

- 400 g ziemniakow
- 1 fenkul
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 lyzki majonezu
- 1 łyżka octu  z estragonem - ja dalam bez
- 1 lyzka susonego estragonu, ja dalam swiezy i wiecej
- 1/2 peczka szczypiorku lub zielonej cebulki


Ziemniaki pokroic w kostke i ugotowac. Odcedzic, ostudzic. Fenkula drobno pokroic. Jaja pokroic. Szczypior takze. Majonez wymieszac z octem i estragonem. Wszystko razem wymieszac, dprawic sola i pieprzem. Z pol godziny w lodowce zostawic do przegryzienia sie smakow.