Lubie zupy z soczewicy. Robiłam juz parę i zawsze są ciekawe i rożne.
Ta jednak mnie urzekła. Może dlatego że sypnęłam trochę też zielonej soczewicy, która została cala, bo czerwona sie rozgotowuje. Może dlatego ze nie wykonałam '''polecenia'' zmiksowania zupy na krem i zostawiłam kawałki. Nie wiem, wiem ze jedna miska to za mało i w najbliższej przyszłości zupa znowu się pojawi (zakupiłam już soczewice )
Zupa ta jest niby super dla dzieci, wtedy na talerzu robimy jeszcze ładną buźkę ze śmietany.
Może nawet wypróbuje ja na dzieciach w przedszkolu, bo następny tydzień ogłosiłam zupnym :)
Składniki:
- trochę masła - nie wiem ile to jest łyżka? ja nie chciałam mieć b. maślane
- pokrojona cebula
- 2 ząbki czosnku, także drobno
- 1 litr bulionu
- 175 g ,umytej, czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 duża marchew, pokrojona w plasterki
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki mielonego kminku
-1 łyżka koncentratu pomiodorowego
- smietana
- szczypiorek do przybrania
Masło rozgrzać i podsmazyc cebule i czosnek. Zalać bulionem, dodać soczewice, paprykę i zagotować
Zmniejszyć ogień dodać ziemniaki i marchew, Gotować ok 20 min.
Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła, dać kminku i smażyć aż zacznie pachnieć, dodać przecier, wymieszać, smażyć, mieszając 2-3 min. Dodać zawartość patelni do garnka z zupa. Dobrze wymieszać.
I teraz albo zmiksować zupę na krem albo zostawić jak jest.
Ta jednak mnie urzekła. Może dlatego że sypnęłam trochę też zielonej soczewicy, która została cala, bo czerwona sie rozgotowuje. Może dlatego ze nie wykonałam '''polecenia'' zmiksowania zupy na krem i zostawiłam kawałki. Nie wiem, wiem ze jedna miska to za mało i w najbliższej przyszłości zupa znowu się pojawi (zakupiłam już soczewice )
Zupa ta jest niby super dla dzieci, wtedy na talerzu robimy jeszcze ładną buźkę ze śmietany.
Może nawet wypróbuje ja na dzieciach w przedszkolu, bo następny tydzień ogłosiłam zupnym :)
Składniki:
- trochę masła - nie wiem ile to jest łyżka? ja nie chciałam mieć b. maślane
- pokrojona cebula
- 2 ząbki czosnku, także drobno
- 1 litr bulionu
- 175 g ,umytej, czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 duża marchew, pokrojona w plasterki
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki mielonego kminku
-1 łyżka koncentratu pomiodorowego
- smietana
- szczypiorek do przybrania
Masło rozgrzać i podsmazyc cebule i czosnek. Zalać bulionem, dodać soczewice, paprykę i zagotować
Zmniejszyć ogień dodać ziemniaki i marchew, Gotować ok 20 min.
Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła, dać kminku i smażyć aż zacznie pachnieć, dodać przecier, wymieszać, smażyć, mieszając 2-3 min. Dodać zawartość patelni do garnka z zupa. Dobrze wymieszać.
I teraz albo zmiksować zupę na krem albo zostawić jak jest.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz