niedziela, 16 sierpnia 2015

Muhammara - libański dip paprykowy oraz kambodżańska pasta -dip z pieczarek

Dwa zupełnie rożne smaki, z rożnych stron świata. Co je łączy i czemu prezentuje je razem?
Oba smarowidła świetnie nadają się na imprezę, zarówno do surowych warzyw jako dip jak i smaczna pasta do chleba/krakersów. Warte zrobienia gdy znudziły sie nam wciąż te same kanapki i mamy ochotę na coś innego...

Muhammara:

- 3 czerwone papryki
- 1/2 małej ostrej papryczki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1-nej limonki
- 100 gram orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka syropu z granatów
- sól do smaku

Papryke pieczemy w piekarniku, pod grillem ok 25 minut, często obracając żeby sie równo opaliła. Gdy już będzie z każdej strony czarna, wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia. Gdy już zimna, obieramy ja, dzięki opaleniu powinno być już łatwo i kroimy na kawałki. Cebule, czosnek i ostra papryczkę kroimy jak najdrobniej. Wrzucamy wszystkie, składniki (oprócz soli) do blendera i miksujemy na gładko. Doprawiamy sola.




Kambodżański dip weselny

- 500 g pieczarek - choć może leśne grzyby tez byłyby ok?
- 1 łyżka oleju
- 1/2 ostrej papyczki drobno pokrojonej
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2 łyżki masła orzechowego (pindakaas)
- 400ml. mleka kokosowego - ja dałam mniej i tez było ok.
- sok z całej limonki
- trochę sosu sojowego, do smaku
- świeża kolendra do posypania, jak kto lubi/chce

Pokroić drobno grzyby lub wrzucić do miksera który za nas to zrobi, byle nie za drobno wtedy.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i smażyć na dużym ogniu do odparowania płynu który się wytworzy.
Dodać czosnek i chilli i chwile smażyć. Dodać curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszać. Następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać energicznie. Gotować około 1/2 h żeby konsystencja była nie za rzadka, mieszać żeby się nie przypaliło od spodu. Na koniec dodać sok z limonki i trochę sosu sojowego, do smaku.
Serwować  lekko cieple albo w temperaturze pokojowej. Z chlebem lub warzywami.










– 3 grote rode paprika’s
– 1/2 rode peper
– 1 kleine ui
– 2 tenen knoflook
– sap van 1 limoen
– 100 gram walnoten
– 1 tl komijn
– 1 el granaatappelsiroop
– Snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de drie paprika’s in een ingevette ovenschaal en rooster ze 15-20 minuten in de oven tot de schil zwart wordt. Laat de paprika’s daarna goed afkoelen. Doordat de schil van de paprika’s zwart is geworden kan deze makkelijk verwijderd worden. Snijd daarna de paprika zonder schil in blokjes. Snijd de rode peper door de helft, verwijder de pitjes en snijd de peper, samen met de ui en de knoflook zo klein mogelijk. Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in de keukenmachine en laat draaien tot er een mooie dip ontstaat. Breng daarna op smaak met zout.
- See more at: http://www.dehippevegetarier.nl/libanese-keuken-muhammara/#sthash.WMYA8EaD.dpuf
– 3 grote rode paprika’s
– 1/2 rode peper
– 1 kleine ui
– 2 tenen knoflook
– sap van 1 limoen
– 100 gram walnoten
– 1 tl komijn
– 1 el granaatappelsiroop
– Snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de drie paprika’s in een ingevette ovenschaal en rooster ze 15-20 minuten in de oven tot de schil zwart wordt. Laat de paprika’s daarna goed afkoelen. Doordat de schil van de paprika’s zwart is geworden kan deze makkelijk verwijderd worden. Snijd daarna de paprika zonder schil in blokjes. Snijd de rode peper door de helft, verwijder de pitjes en snijd de peper, samen met de ui en de knoflook zo klein mogelijk. Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in de keukenmachine en laat draaien tot er een mooie dip ontstaat. Breng daarna op smaak met zout.
- See more at: http://www.dehippevegetarier.nl/libanese-keuken-muhammara/#sthash.WMYA8EaD.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz