niedziela, 23 lipca 2017

Aromatyczna salatka z bobu i karczochów

Trochę sie trzeba natrudzić żeby bób wyłuskać ze skórki. Jak ma sie dzieci, można zatrudnić do ;) może im sie spodoba taka zabawa...
Karczochy bierzemy z puszki. W przepisie kawałek skórki od cytryny, ja skórki z cytryny nie dodawałam tylko sam sok.

Składniki:

- 1/2 kg bobu lub kilo w strączkach
- łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 5-6  serc karczochów
- 1 cytryna
- 1 łyżka świeżej mięty- posiekanej
- 10 czarnych oliwek

Bob pozbawiamy skórki tak by został tylko zielony środek. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmazyc czosnek, z kminkiem i imbirem aż zacznie pachnieć. Nie przypalić! Wrzucić bób i 2 lyzki wody. Poddusić parę minut żeby bób doszedł. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki karczocha. Cytrynę cieniutko obrać, skórkę pokroić na drobne kawałki. Wmieszać w bób. Dodać mięte, oliwki, doprawić sola i pieprzem. Podawać letnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz