niedziela, 16 lipca 2017

Ciecierzyca ze szpinakiem i serkem haloumi

Przepis przyjechal ze mna z Nowej Zelandii. Z jakiegos supermarketu. Dzis dopiero na obiad, sie doczekal.  Zamiast sera haloumi moze byc oscypek. Ważne żeby można bylo go usmażyć/zgrilować.

Składniki:

- olej
- 1 cebula pokrojona w cieniutkie półplasterki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- puszka ciecierzycy- odcedzona
- 2 duże pomidory pokrojone w kostke
- 120 g młodego szpinaku
- paczka sera haloumi albo oscypek

Wlewamy trochę oleju na patelnie i smażymy na  nim cebule ok 3 min. Dodajemy przyprawy i jeszcze smażymy minutkę. Wsypujemy ciecierzyce i pomidory, podlewamy ewentualnie odrobina wody.
Gdy trochę odparuje dodajemy szpinak i gdy tylko zmniejszy swa objętość potrawa jest gotowa. Jeszcze tyko doprawiamy sola i pieprzem.
Na innej patelni, zwykłej lub z żeberkami smażymy chwile ser, az do zrumienienia.
nakładamy na talerzy ciecierzyce i na to kładziemy plasterki sera.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub samo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz