niedziela, 23 lipca 2017

Tajina z marchwi i ciecierzycy ze świeżą brzoskwinią

Dla posiadaczy garnka marokańskiego tajine lub patelni z grubym dnem. Przepis prosty i sycący.
Veganie na obiedzie będą zadowoleni...

Składniki:

- 2 płaskie brzoskwinie ale zwykle tez by sie nadały
- 2 duże marchewki lub 4 małe
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kuskus
- 2 gałązki mięty- listki
- 3 lyzki pistacji do posypania.

Cebule i marchewkę pokroić w półplasterki. Brzoskwinie w mniejsze kawałki.
W tajinie lub na patelni rozgrzać oliwę, podsmazyc ok 3 min. marchew i cebule. Doprawić kminkiem i cynamonem. Podsmażyć jeszcze minutkę. Wlać pomidory i ciecierzyce. Pod przykryciem dusić wszystko ok 10 minut. Pod koniec dodać kawałki brzoskwini.  Doprawic sola i pieprzem.
Marchew ma ma zostać lekko twardawa, chyba ze lubicie na miękko...
Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
Wyłożyć na talerze, polać sosem z tajine, posypać siekaną miętą i pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz