Po tych wszystkich wschodnich smakach zrobilam wczoraj tortille meksykanskie (bedzie innym razem ) a dzis potrawe hiszpanska: oficjalna nazwa Zarzuela Valenciana, przezemnie ochrzczona potrawka. Tylko dla lubiacych morskie smaki, bo i ryba morska i owoce morza. Morze na talerzu.
Do zjedzenia z bagietka lub jakims innym pieczywkiem. Potrawka ta, wygląda troche jak gesta zupa i jadlam ja takze w glebokim talerzu ale jest b. sycaca.
Na wakacjach bylo przyjemnie ze nie trzeba samemu gotowac ale jednak fajnie jest wrócic do wlasnej kuchni, wziac nóż, garnek i dowolnie skladniki i ugotowac cos pysznego.
Skladniki:
dla 4 osób lub jak u mnie na dwa dni
- 5 lyzek oliwy
- 1 duza cebula
- 3 zabki czosnku- ja dalam 4 i ich nie czulam
- 1 lisc laurowy
- koniuszek noza szafranu lub kurkumy
- 1 lyzeczka paryki
- 1/2 pokrojonej ostrej papryczki
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 3 dojrzale pomidory pokrojone w kostke ( ja dalam z puszki ) i jeden swiezy
- 2 lyzki brandy - ja mialam whisky
- 1 szklanka wina bialego
- 1 kostka bulionowa rybna
- 500 g zmieszanych owoców morza
- 400 g ryby w równych kawalkach
- 1/2 peczka pietruszki
- cytryna w kawalkach
Oliwe podgrzac w duzym garnku i zrumienic cebule na malym ogniu. Dodac pokrojony drobno czosnek, lisc laurowy, papryke, szafran i papryczke chilli. Podsmazyc razem. Dodac pomidory i przecier i dusic do miekkosci. Wlac wino, brandy i wrzucic kostke bulionowa. Dac wiekszy ogien i chwile pogotowac żeby alkohol sie ulotnil. Dodac rybe i owoce morza. Dusic 15 min na malym ogniu. Doprawic. Posypac pietruszka i podawac z czastkami cytryny.
Do zjedzenia z bagietka lub jakims innym pieczywkiem. Potrawka ta, wygląda troche jak gesta zupa i jadlam ja takze w glebokim talerzu ale jest b. sycaca.
Na wakacjach bylo przyjemnie ze nie trzeba samemu gotowac ale jednak fajnie jest wrócic do wlasnej kuchni, wziac nóż, garnek i dowolnie skladniki i ugotowac cos pysznego.
Skladniki:
dla 4 osób lub jak u mnie na dwa dni
- 5 lyzek oliwy
- 1 duza cebula
- 3 zabki czosnku- ja dalam 4 i ich nie czulam
- 1 lisc laurowy
- koniuszek noza szafranu lub kurkumy
- 1 lyzeczka paryki
- 1/2 pokrojonej ostrej papryczki
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 3 dojrzale pomidory pokrojone w kostke ( ja dalam z puszki ) i jeden swiezy
- 2 lyzki brandy - ja mialam whisky
- 1 szklanka wina bialego
- 1 kostka bulionowa rybna
- 500 g zmieszanych owoców morza
- 400 g ryby w równych kawalkach
- 1/2 peczka pietruszki
- cytryna w kawalkach
Oliwe podgrzac w duzym garnku i zrumienic cebule na malym ogniu. Dodac pokrojony drobno czosnek, lisc laurowy, papryke, szafran i papryczke chilli. Podsmazyc razem. Dodac pomidory i przecier i dusic do miekkosci. Wlac wino, brandy i wrzucic kostke bulionowa. Dac wiekszy ogien i chwile pogotowac żeby alkohol sie ulotnil. Dodac rybe i owoce morza. Dusic 15 min na malym ogniu. Doprawic. Posypac pietruszka i podawac z czastkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz