środa, 12 października 2011

Tortille z farszem warzywym

Dawno nie bylo tej pozycji w moim menu, robi sie je w miare szybko, sa smaczne i mozna do nich walsciwie co sie chce. Ja robilam rózne wersje, z kurczakiem, ryba, tofu, z salata i kukurydza, ze swiezymi pomidorami, z pieczarkami... te sa w wersji obiadowej z sosem pomidorowym, z farszem warzywnym i z piekarnika.
Z podanych skladników wyszly mi 4 torille ale mozna by spokojne z 6 zrobic bo ja dosys duzo farszu dawalam.

Skladniki:
- 2 cebule drobno pokrojone
- 4 zabki czosnku pokrojone
- 1 lyzka chili
- 1 puszka pomidorów
- 250 ml bulionu
- 1 cukinia pokrojona w kostke
- 1 papryka pokrojona w kostke
- 1 puszka czerwonej fasoli
- paczka tortilli
- 150 g sera tarego
- 125 ml smietany

Sos:
Jedna cebule, dwa zabki czosnku i pol lyzeczki chili podsmazyc na oliwie. Dodac pomidory i polowe bulionu. 20 min pogotowac na malym ogniu.

Farsz
1. Papryke i cukinie podsmazyc 3-4 min na patelni. Posolic i popieprzyc.
2. Druga cebule i czosnek + chili podsmazyc, dodac fasole i 4-5 min smazyc razem. Widelcem porozgniatac fasole, tak zeby byly jeszcze jakies kawalki a nie samo pure. Dodac troche bulionu, doprawic.

Tortille posmarowac sosem, na srodku wykladac pure z fasoli, na to mieszanke paprykowo-cukiniowa i troche tartego sera.




Zawinac i polozyc w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu. Pozostalym sosem polać placki, posypac serem i polać smietana ( jak ktos chce mniej kalorycznie to moze bez smietany )
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz