czwartek, 25 maja 2017

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami

Troche inna zapiekanka od tych co zazwyczaj robie. Wszystko pokrojne w kostke. Dla tych co lubią dodatek, szynki, u nas bez. I tez smaczna.

Składniki:

- 2 cukinie
- 250 g pieczarek
- 200 g gotowanej szynki (opcjonalnie )
- 600 g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 3 jaja
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 g. kwaśnej śmietany
- 100 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka musztardy z estragonem lub bez, dałam suszonego łyżkę
- 150 ostrego sera - startego

 Cukinie i ziemniaki, (szynke) pokroić w kostkę. Pieczarki w plasterki. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, podsmazyc cebule, dodać ziemniaki i smażyć ok 5 min. Dodać pieczarki i cukinie, smażyć jeszcze 3 min. Doprawić sola i pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać bulionem.
Jaja wymieszać z obiema śmietanami i musztarda, doprawić sola i pieprzem, dodać polowe startego sera.
Zapiekankę polać sosem śmietanowym, posypać resztą sera. Zapiekać 45 minut.
Podawać z sałatką










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz