niedziela, 7 maja 2017

Zapiekanka ze slodkich ziemniaków ze szpinakiem i ricotta

Bardzo smaczna zapiekanka ALE nie wiem czy to mój piekarnik czy rodzaj ziemniaków czy  tez inna przyczyna, ziemniaki nie chciały zmięknąć. Piekłam dłużej i wciąż cześć była surowa. W końcu przełożyłam na patelnie i pod przykywka w bardzo krótkim czasie wszystko doszło. Wiec tak, następnym razem trochę je podgotuje w skórkach i potem dopiero pokroje w plasterki.
Podaje jak w przepisie a wy zróbcie jak chcecie.

Składniki:

- 250 śmietanki kremówki
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 400 g świeżego szpinaku
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- 850 g słodkich ziemniaków
- 250 g sera ricotta
- 60 g startego parmezanu lub innego ostrego sera
- masło do smarowania formy


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Smiatanke wlac do garnka razem z czosnkiem i tymiankiem, mocno podgrzac (ale nie gotowac) i zostawic na 10 min żeby smaki przeszly a śmietanę. Po tym czasie czosnek i tymianek usunąć.
Rozgrzać oliwę na patelni i krótko podsmazyc szpinak, doprawić sola, pieprzem i gałką.
Szpinak odcisnąć na sicie.
Ziemniaki cienko pokroic, recznie lub na tarce/w robocie.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. 1/3 ziemniaków wyłożyć na spód, posolić. Na to położyć część ricotty , popieprzyć, posolić. Jedna warstwa ziemniaków, szpinak, ricotta. I tak na przemian aż do skończenia materiału.. polać wszystko kremówka i zapiekać 45 min lub dłużej.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz