niedziela, 5 czerwca 2011

Makaron z pesto i mozzarella


Ten makaron jest typowym daniem na cieple miesiac roku. Bierze sie to stad ze ze skladnikow cieply jest tylko makaron, mozna wiec by go spokojnie nazywac salatka obiadowa.
O ile pamietam na pomysl tego dania wpadlam bo zjedzniu tej samej kombinacji skladnikowej w bulce (bez makaronu). Wszystko ze soba gra i wybornie smakuje. Na sama mysl robie sie glodna :)
Makaron ten zapodalam w ubiegle gorace dni, jest super szybkim daniem wiec nadaje sie tez na dni gdy wracam pozno z pracy. Czas wykonania rowny jest czasowi gotowania makaronu.



Skladniki:
- dowolny makaron ale dobre sa swiderki
- mozzarela- u mnie po jednej na glowe
- pesto- no nie wiem tak z 3,4 lyzki, zalezy od ilosci makaronu
- pomidor 1 lub 2
- duza garsc rukoli
- ewentualnie orzeszki pini

Makaron ugotowac a w tym czasie mozzaralle pokroic w kostke, takoz i pomidora. Rukole umyc.
Ugotowany makaron odcedzic, przetrzec garnek w ktorym sie gotowal i wrzucic go z powrotem. Dodac pesto i dobrze wymieszac. Dodac rukole i wymieszac. Rozlozyc na talerze,posypac mozzarella, pomidorem i orzeszkami pini. I juz mozna wcinac :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz