poniedziałek, 13 czerwca 2011

Quich z bobem i grillowana papryka


Uwielbiam bób. Niestety zeby zjesc sobie tutaj kilo bobu musialabym kupic przynajmniej 3 kilo i sobie obrac. Do tego quischa kupilam i obralam,ugotowalam po czym zjedlismy go natychmiast, obiad byl inny. Dzis drugie podejscie. Tym razem uzywam mrozonego. W przepisie jest oscypek ale to tez raczej towar nie dostania wiec zastapilam go parmezanem, wazne zeby byl ostry w smaku. Quicha jeszcze w tym miesiacu nie bylo, choc przyznaje drugi juz w planach. Trzeba by na jakis piknik sie wybrac bo to idelane zarcie do wziecia ze soba.

Skladniki:



na ciasto: ( choc oczywiscie mozna zrobic i z innego przepisu )
- 10 dag masla
- 20 dag maki
- 1/2 lyzeczki soli

Farsz:
- 2 czerwone papryki
- sol
- swiezo mielony pieprz
- lyzka oliwy
- filizanka bobu
- 3 jajka
- 200 ml smietany kremowki
- filizanka drobno tartego oscypka
- 1/2 filizanki swiezego tymianku

Z podanych skladnikow na ciasto i lyzek zimnej wody zagniesc szybko ciasto. Uformowac kule, owinac folia i schladzac 30 min.
Papryki, przkroic na 4 czesci, oprószyc sola i pieprzem, posmarowac oliwa, ulozyc na aluminiowej folii i grilowac 10-15 min az skórka sczernieje. ( ja je tylko polozylam pod grilem ) Papryki wlozyc do woreczka foliowego i odstawic. Po wystudzeniu usunac skorke i pestki. Pokroic w kawalki. Bób ugotowac w osolonej wodzie, osaczyc i obrac. Ciasto rozwalkowac. Wylepic nim forme na tarte ( ja wzielam prostokatna). Ponakluwac widelcem, wstawic do lodowkina 10 min (?) Forme z ciastem przykryc pergaminem i piec 10 min w temp. 200 stopi, zdjac papier i piec jeszcze 5 min.
W misce zmiksowac jajka ze smietana i serem. Wymieszac z polowa tymianku, bobem, papryka, oproszyc sola i pieprzem, wylozyc na podpieczone ciasto. Piec 25-30 min w temp. 190 stopni.
Posypac pozostalym tymiankiem, podawac na cieplo lub zimno.
U mnie z wiosenna salatka: ogórkiem, zielona cebulka, rzodkiewka i jogurtem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz