środa, 8 czerwca 2011

Makaron z sosem z oberzyny

Oberzyna wel baklazan( i tak bede naprzemiennie ) zostala mi z ostatnio robionej mousaki. Sztuk jeden. Przypomnialam sobie zatem przepis gdzie jedna sztuka zupelnie wystarcza. Jest to szybkie danie jesli... sos zrobimy dzien wczesniej. Tak i ja uczynilam.
Nauczylam sie go od pewnej holenderki ktora zmodifikowala przepis J.Oliviera na zupe. Takze moze on byc tez zupa :) Ja jeszcze tej wersji nie probowalam.
Sos nie wyglada moze zjawiskowo ale jest naprawde prosty a zarazem smaczny.

Skladniki:
-1 duzy baklazan
- 1 srednia cebula
- 1-2 zabki czosnku
- 2- 3 lyzki serka kremowego
- garsc pietruszki
- makaron

Oberzyne umyc i wstawic do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na ok 45 min. W miedzyczasie co jakis czas obracac. Oberzyna musi byc miekka i zaczac pachniec, z tym ze 1wszy warunek jest wazniejszy. Gdy jest juz gotowa polozyc na desce rozciac na polowe i lyzka wyciagnac caly miazsz. Jesli baklazan byl gotowy powinno lekko odchodzic. Skore wyrzucic.
W garnku na oliwie podsmazyc pokrojona w kostke cebule i czosnek, dodac 1/3 kostki bulionowej, najlepiej jakiejs ziolowej, troche wody i miazsz oberzyny. Chwile zagotowac i
blenderem przetrzec na gladka mase. Nastpenie dodac serek kremowy i dobrze wymieszac. Doprawic wg gustu.Przed samym podaniem wmieszac pietruche. Polac makaron i ewentualnie posypac startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz