środa, 27 lipca 2011

Grecki tort warzywny

Oryginalna nazwa tej potrawy tutaj to Pastei a to znowu francuskie vol-au vent czyli kawalki kurczaka sosie w ciesie francuskim. Angielski odpowiednik to chyba Pie. Chodzi glownie o to ze u góry tez jest ciasto wiec wszystko jest przykryte. Teoretycznie tytul tego przpisu powinien brzmiec grecko- francuska zapiekanka w cieście :)
Uzywa sie ciasta francuskiego, mozna mrozonego mozna, lub tak jak ja, uzyc ciasta na croissanty, u nas w puszce.
Potrawa jest ciezka, mozna szybko sie najesc malym kawalkiem. Polecam zatem na wieksza ilosc osob,lub jako obiad na dwa dni. Na zimno tez calkiem dobrze smakuje wiec mozna wziac do pracy.

Skladniki:

- 2 zabki czosnku
- 1 oberżyna w plasterkach
- 1 cukinia w plasterkach
- 1 czerwona papryka w kawalkach
- 2 lyzeczki oregano
- ciasto francuskie
- 3 ziemniaki
- 200 g fety, pokruszoej
- 2 jaja
- 2 lyzaczki sezamu
- oliwa

Oliwe rozgrzac, podsmazyc czosnek. Dodac baklazan i smazyc 10 min. Dodac cukine, papryke i oregano i jeszcze ok. 5-10 min podsmazac.
Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Okragla forme wylozyc 2/3 ciasta. Reszte odlozyc na bok.
Ziemniaki obrac i pokroic w cienkie plasterki. Podsmazyc na oliwie 5 min. Dopieprzyc, dosolic.
Polowe ziemniaków wylozyc na dno formy, na to polowe sera fety i calosc warzyw, na to znow feta i reszta ziemniakow. Polac rozbelatanymi jajami. Przykryc warstwa pozostalego ciasta. Posypac sezamem i zapiekac 20 min w piekarniku az sie zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz