poniedziałek, 18 lipca 2011

Nalesniki gryczane z farszem warzywnym i grzybami

Nalesniki jadam rzadko. A jak juz to przewaznie na slodko. Przepis na te nalesniki pochodzi z ''Sól i pieprz'' które czasami kupuje i wypróbowuje przepisy, ten przypadl mi do gustu.
To bardzo dobra wegetariańska potrawa. Do ciasta na nalesniki kupuje juz gotowy mix z 6scioma zbozami gdzie ida 3 jaja i 650 ml mleka. Sycace jest to wszstko razem wiec 2 nalesnki na glowe w zupelnosci starczaja.

Skladniki ( na 6 porcji):

Farsz warzywny: baklazan, 2 cukinie, 40 ml.oliwy, 2 zabki obranego czosnku, sol, pieprz, natka pietruszki tymianek, 20 ml bialego wina.- ja robilam tym razem tylko z jednego baklazana



Farsz grzybowy: 1kg grzybow mieszanych ( ja dalam 300 g pieczarek) biala cebula, 100 g masla, 2 obrane zabki czosnku, 100 ml. bialego wina, 0,3 smietanki, pol pęczka natki pietruszki, sol, czarny pieprz



Ciasto nalesnikowe: 300 ml mleka, 300 ml wodu, 50 g maki pszennej, 200 maki gryczanej, 50 ml. oleju, 2 jajka, sol, galka muszkatalowa



Baklazana i cukienie umyc, nastepnie ulozyc dosc luzno w naczyniu zaroodpornym, przyprawic sola i pieprzem. Do warzyw dodac zmiazdzony czosnek. Polac oliwa posypac polowa tymianku i piec ok 25 mi. w temp. 200 stopni. ( ja zrobilam naciecie w baklazanie,powciskalam plasterki czosnku i polalam oliwa )
Z upieczonych warzyw sciagnac skorke. Wybrac caly miazsz i poddusic na oliwie. Doprawic sola, pieprzem i winem. Dodac posiekany tymianek i natke.
Przygotowac ciasto na nalesniki. Usmazyc.
Grzyby oczyscic, pokroic na kawalki. Cebule czosnek zeszklic na masle, doprawic do smaku, dodac grzyby i mocno podsmazyc. Wlac wino, odparowac i wlac smietanke. Calosc zagotowac, poczym dusic ok 5 min. Na koniec dodac posiekana natke pietruszki. Nalsniki rozlozyc, Na 3/4 powierzchni placka rozlozyc farsz warzywny. Na wierzch wylozyc porcje grzybow. Nalesnik delikatnie zrolowac. Ulozyc na talerzu, polac grzybami w smietanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz