poniedziałek, 11 lipca 2011

Spaghetti z wedzona makrela

Wedzona makrele je sie zazwyczaj z chlebem. Mozna tez wymieszac z bialym serem i zrobic paste. Tak jadalam ja cale lata. Teraz takze od czasu do czasu kupuje ta rybke. Problem jest w tym ze nie lubie ryb na sniadanie a glownie wtedy jadam chleb wiec czesto zalegala mi w lodowce. Do czasu jak znalazlam przepis na makaron z makrela. Po 1wszej probie posmakowala mi bardzo, wiec teraz gdy kupuje makrele pol z niej zjadamy na obiad.

Skladniki:
- 300 g spaghetti
- 4 lyzki oliwy
- jedna wedzona makrela, lub pol
- 2 pomidory
- 1 limonka
- pęczek pietruszki
- 1 zabek czosnku
- 2 szalotki
- 2 male pory
- 50 g ostrego zoltego sera

Spaghetti ugotowac i odcedzic. Makrele podzielic na male czastki, bez skory i osci. Pomidory pokroic w kostke. Czosnek i cebulke drobno pokroic, pora w cienkie plasterki. Z limonki wycisnac sok. Pietruszke posiekac. Cebule, pora i czosnek podsmazyc 4 min na oliwie. Wlozyc makaron i wszystko dobrze wymieszac. Dodac makrele, sok z limonki, pomidory i pietruszke. Wymieszac. Wylozyc na talerze i posypac startym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz