środa, 27 lipca 2011

Fenkul z ricotta i sosem pomidorowym.

Fenkuł czyli koper włoski, tu nazywany venkel byl mi warzywem nie znanym i dopiero niedawno nauczylam sie korzystać i doceniać jego anyżkowy smak.
Ten przepis to dla mnie hit smakowy jak i ladnej prezencji. Po zobaczeniu zdjecia od razu chcialam go robic. Sos pomidorowy jest bardzo kremowy (wyszedl blado na zdjeciu ) i wlasciwie moznaby dac mniej śmietany.

Skladniki:
- 2 lub 3 fenkuły
- 250 g ricotty
- 2 pokruszone kromki chleba
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- 2 lyzeczki oregano
- puszka pomidorów
- 250 ml smietanki kremowki - ja dalam mniej niz 200
- parmezan lub inny ser

Fenkulowi odciac dól zeby ladnie listki odchodzily. zrobic okolo 10 lodeczek (czyli ile tam nam wyjdzie z tych fenkułów) Podgotowac je w posolonej wodzie do miekkosci. Odcedzic, przelac zimna woda. Chleb rozdrobnic, wymieszac z ricotta, posiekanym czosnkiem, oregano, parmezanem, oliwa (troche), sola i pieprzem. Napelnic tym fenkuly.
Cebule pokroic i podsmazyc, dodac pomidory, doprawic sola, pieprzem, cukrem. !0 minut poddusic. Dodac smietanke i wymieszac. Przelac sos do zarodpornego naczynia i położyć fenkulowe łódeczki. Posypac serem. Wstawic do piekarnika na 10 min ( 180 stopni) Serwowac z bagietka lub chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz