Placek wzielam ze soba na impreze z okazji dnia kobiet. Pycha.
Ciasto - robilam po raz 1wszy sama
- 200g maki
- 100g zimnego masla
- 1 jajo
Wierzch
- po 1 czerwonej i zoltej paryce- w moim przypadku obranej
- 1 maly bakalazan - nie dalam
- 1 cukinia,
- 100g serka ricotta
- 200ml smietany- ja dalam mniej
- 2 jaja
- 80g suszonych pomidorow w oleju
- 50 g gorgonzoli
- 125 g mozzarelli
Skladniki na ciasto energicznie zagniesc, uformowac kule, zawinac w folie spozyczcza i wstawic na ok 30m do lodowki. Piekarnik rozgrzac do 175 stopni
Warzywa umyc oczyscic. Papryke przekroic i wzdluz na pol, wykroic gniazda nasienne, straki pokroic w paski. Cukinie i baklazana pokroic w duzo kostke. Warzywa smazyc po kolei na 1 lyzce rozgrzanego oleju,doprawic sola i pieprzem. Ja jeszcze dodalam ziol: bazylii.oregano,tymianku
Sos: ricotte wymieszac ze smietana i jajami na gladka mase. Doprawic sola i pieprzem.
Ciasto rozwalkowac i wylozyc na wysmarowane tluszczem prostokatne naczynie zaroodporne, nastepnie uformowac wysoki brzeg. Spod tarty podpiekac ok 15 minut w rozgrzanym piekarniku
Ciasto wyjac z piekarnika i rownomiernie rozlozyc na nim warzywa. pomidory osaczyc, pokroic w kostke i rozlozyc na warzywach.
Gorgonzole i mozzarelle pokroic w kostke,posypac wierzch tarty a calosc polac sosem z serkiem ricotta. Piec ok 25 minut.
Zdjecie przed zalaniem jajami:
Zdjecie przed zalaniem jajami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz