Risotto robie czesto, jest latwe w przygotowaniu, smaczne i mozna wlasciwie robic ze wszystkim.
Ja chcialam wyprobowac nowy przepis i znalazlam ten.
Radichio jest odmiana cykorii, czerwona i zwinieta w glowke. Jest tez delikatniejsze w smaku. Pochodzi z Wloch, jak i risotto. Dobrana para.
Skaldniki:
- 2 szalotki - ja dalam duza czerwona cebule - do koloru
- 1 mala cykoria radicchio
- 250 g ryzu na risotto, typu arborio ( ma okragle ziarenka i inna strukture )
- 125 g. masla - ja w sumie uzylam 2 lyzki i troche oliwy
- 125 ml wytrawnego bialego wina
- ok 800 ml goracego bulionu
- sol,pieprz
- parmezan
Cebule obrac i pokroic w kostke. Cykorie umyc, przekroic i usunac glaba. Liscie pokroic w paski.
W garnku rostopic czesc masla (50g) i zeszklic cebule. Wsypac ryz. Ok 3 min podsmazac, mieszajac. Podlac niewielka iloscia wina, chwile dusic i wlac reszte. Gotowac mieszajac az wino wyparuje.
Do risotto wlac nieielka ilosc bulionu. Mieszajac, gotowac na malych ogniu. Gdy ryz wchlonie bulion, wlac kolejna porcje i mieszajac gotowac az bulion znow zostanie wchloniety. Czynnosc powtarzac az ryz bedzie miekki ( a wlasciwie al dente-czyli lekko twardawy - wcale nie musi sie to stac przy uzyciu calego bulionu ;)
Doprawic pieprzem. Dodac starty na duzych oczkach parmezan i troche masla (50g) - ja nie dalam a parmezan mialam drobno starty.
Osobno podsmazyc na reszcie masla cykorie, chwile dusic. Doprawic sola i pieprzem. Wymieszac z risotto.
Moj polowek jeszcze podoprawial calosc: ziolami prowanslaskimi, papryka slodka, czosnkiem granulowanym i pieprzem cayen.
Ja chcialam wyprobowac nowy przepis i znalazlam ten.
Radichio jest odmiana cykorii, czerwona i zwinieta w glowke. Jest tez delikatniejsze w smaku. Pochodzi z Wloch, jak i risotto. Dobrana para.
Skaldniki:
- 2 szalotki - ja dalam duza czerwona cebule - do koloru
- 1 mala cykoria radicchio
- 250 g ryzu na risotto, typu arborio ( ma okragle ziarenka i inna strukture )
- 125 g. masla - ja w sumie uzylam 2 lyzki i troche oliwy
- 125 ml wytrawnego bialego wina
- ok 800 ml goracego bulionu
- sol,pieprz
- parmezan
Cebule obrac i pokroic w kostke. Cykorie umyc, przekroic i usunac glaba. Liscie pokroic w paski.
W garnku rostopic czesc masla (50g) i zeszklic cebule. Wsypac ryz. Ok 3 min podsmazac, mieszajac. Podlac niewielka iloscia wina, chwile dusic i wlac reszte. Gotowac mieszajac az wino wyparuje.
Do risotto wlac nieielka ilosc bulionu. Mieszajac, gotowac na malych ogniu. Gdy ryz wchlonie bulion, wlac kolejna porcje i mieszajac gotowac az bulion znow zostanie wchloniety. Czynnosc powtarzac az ryz bedzie miekki ( a wlasciwie al dente-czyli lekko twardawy - wcale nie musi sie to stac przy uzyciu calego bulionu ;)
Doprawic pieprzem. Dodac starty na duzych oczkach parmezan i troche masla (50g) - ja nie dalam a parmezan mialam drobno starty.
Osobno podsmazyc na reszcie masla cykorie, chwile dusic. Doprawic sola i pieprzem. Wymieszac z risotto.
Moj polowek jeszcze podoprawial calosc: ziolami prowanslaskimi, papryka slodka, czosnkiem granulowanym i pieprzem cayen.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz