środa, 9 marca 2011

Tarta z lososiem,porem i brokulami

Poszlam za ciosem i zrobilam na drugi dzien nastepna tarte.

Skladniki:
- mrozone ciasto francuskie
- 1por
- 150 g wedzonego lososia
- troche brokula
- sol,pieprz
- galka muszkatalowa
- sok z cytryny
- 3 jaja
- 150 g kwasnej smietany
150 ml smietanki- Ja wymieszlam reszte serka ricotta z dwoma jajami i dwoma lyzkami smietany.

Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Ciasto rozmrozic, rozwalkowac tak by uformowal sie placek, wylozyc nim okragle naczynie zaroodporne ( ja robilam w prostokatnej), dokladnie wysmarowane tluszczem. Uformowac niewysoki brzeg. Spod ciasta nakluc w kilku miejscach widelcem.
Pora obrac, pokroic na cienkie krazki. Brokula na male rozyczki i lekko go podgotowac lub jak ja na parze. Lososia rozrobnic lub pokroic na mniejsze kawalki. Pora,lososia, brokula wymieszac, calosc doprawic pieprzem, sola, galka muszkatolowa i sokiem z cytryny.
Sos: jaja wymieszac z reszta skladnikow(smietana), doprawic. Na ciescie rozlozyc mieszanke pora z lososiem a nastepnie polac calosc sosem jajeczno-smietanowym. Piec 40 minut.



Zdjecie przed polaniem sosu, pozniej to juz tylko brokuly wystaja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz