Poszłam za ciosem i zrobiłam na drugi dzień następną tarte.
Składniki:
- mrożone ciasto francuskie
- 1por
- 150 g wędzonego łososia
- trochę brokuła
- sol,pieprz
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 3 jaja
- 150 g kwaśnej śmietany
- 150 ml śmietanki- Ja wymieszałam resztę serka ricotta z dwoma jajami i dwoma łyżkami śmietany.
Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Ciasto rozmrozic, rozwalkowac tak by uformowal sie placek, wylozyc nim okragle naczynie zaroodporne ( ja robilam w prostokatnej), dokladnie wysmarowane tluszczem. Uformowac niewysoki brzeg. Spod ciasta nakluc w kilku miejscach widelcem.
Pora obrac, pokroic na cienkie krazki. Brokula na male rozyczki i lekko go podgotowac lub jak ja na parze. Lososia rozrobnic lub pokroic na mniejsze kawalki. Pora,lososia, brokula wymieszac, calosc doprawic pieprzem, sola, galka muszkatolowa i sokiem z cytryny.
Sos: jaja wymieszac z reszta skladnikow(smietana), doprawic. Na ciescie rozlozyc mieszanke pora z lososiem a nastepnie polac calosc sosem jajeczno-smietanowym. Piec 40 minut.
Zdjecie przed polaniem sosu, pozniej to juz tylko brokuly wystaja :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz